ZOMeRJaZZFIeTSTOUR

Intro

Alles staat in de startblokken voor de 31ste editie van de ZomerJazzFietsTour. De laatste zaterdag van augustus is het weer tijd om te kiezen tussen fietsroutes door het prachtige Reitdiepdal, ten noordwesten van stad Groningen. In totaal zijn er 29 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. Het worden wederom lastige keuzes, want in één middag passen maar een concert of vijf, misschien zes. Dit keer doorkruisen zes fietsroutes het gevarieerde programma vol actuele jazz en improvisatiemuziek uit binnen- en buitenland.

Deze aflevering presenteren we een Uitschuif-route, zes bijzondere trombonisten op rij: Ray Anderson (BassDrumBone), Conny Bauer (solo), Nils Wogram (Vertigo Trombone Quartet), Hilary Jefferys (Mullet), Sebi Tramontana (met Frank Gratkowski) en Wolter Wierbos (met Kris Defoort). Verder speelt Joost Buis nog met VanBinsbergen Playstation.

De overige fietsroutes hebben geen muzikale kapstokken, maar het 2017 programma laat wel degelijk een paar dwarsverbanden horen. Nieuwe jazz in de Sena-route, met NJJO olv. Anton Goudsmit als finale. Bereikte mijlpalen en jubilea van Workshop de Lyon (50 jaar), BassDrumBone (40 jaar), Loek Dikker (40 jaar) en natuurlijk ontbreekt de 75-jarige Han Bennink niet. De jubilaris is te horen in een superkwartet met Benjamin Herman, Peter Beets en Ruud Jacobs. En met de jongelingen van de Dutch Impro Academy. Een nieuwe generatie van jonge jazzmakers wordt vertegenwoordigd door Giuseppe Doronzo (AVA), Ziv Taubenfeld (Bones), Marta Warelis (Wilbert de Joode Core Trio), Goran Krmac en Alex Simu. Opvallend, alle vijf met Groninger roots.

Veel internationale nieuwe jazz en aanverwante muziek dit jaar. De Amsterdamse Amerikaan, saxofonist John Dikeman komt met een legendarische ritmesectie: William Parker en Hamid Drake. Steven Kamperman, klarinettist uit Utrecht, neemt de Franse draailierman Valentin Clastrier mee. Meer muziek uit Frankrijk van Workshop de Lyon, de band van gitarist Gilles Coronado en het snarentrio van Théo Ceccaldi. De jonge violist Ceccaldi is ook te horen in Velvet Revolution, het nieuwe trio van de Duitse saxofonist Daniel Erdmann.

Uit Berlijn komt het merkwaardige gitaartrio The Still. Pianist Steve Beresford uit Londen gaat spelen met saxofonist Luc Houtkamp en drummer Martin Blume. De Belgische trompettist Bart Maris is weer van de partij, dit jaar als gast van Groninger drummer Harry Arling. Liefhebbers van de vibrafoon, check Jim Hart (Velvet Revolution), René van Astenrode (Bert van Erk 22>69) of Charly Birkenhauer (Mullet).

En er is nog meer te kiezen. Pianist Loek Dikker met Zapp4 violist Friedmar Hitzer. De bassisten Ernst Glerum en Wilbert de Joode met hun trio's. En twee projecten waar jonge muzikanten het podium bestormen: Dutch Impro Academy en Anton Goudsmit met het NJJO. 's Avonds na de traditionele DJ-battle van DJ Sem en Yeah Man is het aan de Ronald Snijders Band om de tent in beweging te zetten.

Een dag ZomerJazzFietsTour is onmogelijk zonder de inzet van vele vrijwilligers, waarvoor alvast grote dank.