zjft

#33

programma

Met 30 concerten op 26 locaties heeft de ZJFT een zodanig uitgebreid programma, dat u onmogelijk alle concerten bij kunt wonen. U kunt zelf kiezen of gebruik maken van de verschillende routes

P 1 2 3 4 5 A

Proloog vrijdag 30 augustus 2019

Wanneer Waar Wie
Aanvang    
21.00 VERA Groningen TRIO KALFA/WARELIS/EKINCIOGLU
KUHN FU vs DIKEMAN

PROLOOG

De Proloog aan de vooravond van de ZJFT is dit jaar in Vera. Als eerbetoon aan Atelier il Sole in Cantina, dat na meer dan 20 jaar een onzekere toekomst heeft, brengen we twee acts op het podium die hun oorsprong vonden in het souterrain onder de Haddingestraat.

TRIO KALFA/WARELIS/EKINCIOGLU

Sanem Kalfa is bekend van haar duo met George Dumitriu. Op een gedenkwaardige try-out in de Atelierkelder met bassist Esat Ekincioglu (Kuhn Fu, AVA Trio) maakte ze indruk met mysterieuze bewerkingen van Turkse folksongs. Onlangs hebben ze de Poolse pianiste Marta Warelis toegevoegd en zijn ze een trio.

SANEM KALFA
VOCALS, ELEKTRONICA
MARTA WARELIS
PIANO, KEYBOARDS
ESAT EKINCIOGLU
CONTRABAS

KUHN FU vs DIKEMAN

Geen jazz of impro, geen rock, punk, prog of metal, maar altijd feest. Kuhn Fu brouwt een geolied mengsel en slaat bruggen in muziekstijlen. Uitgebreide tours zorgden voor een uitstekende live-reputatie. Verder bouwend op de elektrische emotie van het moment blijft bandleider Christian Kuhn verrassen met sterke composities. Ondanks, of dankzij zijn “post romantic jazz and rock disorder”. In Vera staat Kuhn Fu op het podium met tenorsaxofonist John Dikeman als gast. Met zijn krachtige, onverwoestbare tenorsaxgeluid worden de fundamenten van Kuhn Fu verstevigd of weggevaagd.

ZIV TAUBENFELD
BASKLARINET
CHRISTIAN KUHN
GITAAR
ESAT EKINCIOGLU
CONTRABAS
GEORGE HADOW
DRUMS
JOHN DIKEMAN
TENORSAX

VRIJDAG 30 AUGUSTUS 21.00 UUR

VERA, OOSTERSTRAAT 44, GRONINGEN

€ 15,00 ook via www.vera-groningen.nl
€ 12,50 alleen via www.zjft.nl in combinatie met ZJFT passe-partout.

In Vera is het aantal zitplaatsen is beperkt, als u wilt zitten, kom op tijd. De zaal gaat 20:30 open.

P A

1 SENA PERFORMERS ROUTE

2 ROUTE PAARS

3 ROUTE BLAUWGROEN

4 ROUTE BLAUW

5 ROUTE GROEN

ZOMERJAZZFIETSTOUR zaterdag 31 augustus 2019

Wanneer Waar Wie
1e SET 2e SET    
12:30 Zernike Energy Barn JORIS ROELOFS / HAN BENNINK

JORIS ROeLOFS/
Han BennInK

12:30 lange set
Zernike Energy Barn

Joris Roelofs
basklarinet
Han Bennink
drums

In een aflevering over slagwerkers mag Han Bennink niet ontbreken. Han Bennink speelt een legendarische rol in de jazzgeschiedenis en hij is een vaste gast op de ZJFT. Een ieder moet de kans hebben hem ooit aan het werk te zien en zijn tomeloze inzet mee te maken. Vorig jaar kwam een duoplaat uit waarop hij met klarinettist Joris Roelofs te horen is. Han Bennink (1942) is de laatste jaren vaker in gezelschap van musici uit een jongere jazzgeneratie (Ben van Gelder, Reinier Baas, Benjamin Herman). Het leeftijdsverschil speelt haast geen rol, het is de energie op het podium die telt.

1 A
12:30 Garnwerd tent BERT VAN ERK ZJFT BAND

BeRT Van eRK
ZJFT BanD

12:30 lange set
GARNWERD TENT

MICHAEL MOORE
KLARINET, ALTSAX
MIGUEL MARTINEZ
ALTSAX
BERT VAN ERK
CONTRABAS
SEBASTIAN DEMYDCZUK
DRUMS

Bassist Bert van Erk is een spil in de Groninger jazzscene. Al jarenlang presenteert hij voor de Stichting Jazz in Groningen een serie trioconcerten met de meest uiteenlopende musici als gast. Alsof de bassist niet kon kiezen tussen twee altsaxofonisten heeft hij Miguel Martinez en Michael Moore allebei uitgenodigd voor het openingsconcert in Garnwerd tent. Voor dit speciale ZJFT project brengt ieder bandlid eigen stukken in. Gezien de mooie dingen die deze musici in het verleden hebben laten horen, kunnen we het openingsconcert in Garnwerd van harte aanraden.

4 A
12:30 Noorderhoogebrug Reitdiep ZIV TaUBeNFeLD's FULL SUn

ZIV TaUBeNFeLD's FULL SUn

12:30 lange set
NOORDERHOOGEBRUG BEZOEKERSCENTRUM REITDIEP

ZIV TAUBENFELD
BASKLARINET
LUIS VICENTE
TROMPET
NICO CHIENTAROLI
PIANO
ONNO GOVAERT
DRUMS

Op het Groninger conservatorium specialiseerde de Israëlische Ziv Taubenfeld zich op de basklarinet. Hij nam deel aan de Michael Moore Pool en is vanaf het eerste uur actief in het Kuhn Fu circus. Na zijn verhuizing naar Amsterdam duikt de basklarinettist met zekere regelmaat op in de alternatieve jazzscene van A`dam Noord. Twee jaar geleden bracht hij het Israëlische Bones Trio naar de ZJFT. Nu komt hij met zijn nieuwe project Full Sun, een kwartet met een opvallende rol voor de Portugese trompettist Luis Vicente. Verwacht intuïtieve improvisatiemuziek met sterke melodische thema´s als startpunt.

5 A
12:30 13:45 Aduard kerk TUUR FLOORIZONE TRICYCLE

TUUR
FLORIZOOne
TRICYCLe

12.30 13.45
ADUARD KLOOSTERKERK

PHILIPPE LALOY
ALTSAX, SOPRAANSAX
VINCENT NOIRET
CONTRABAS
TUUR FLORIZOONE
ACCORDEON

De Brusselse accordeonist Tuur Florizoone is een graag gehoorde gast op de ZJFT. Het duoconcert met collega buikschuiver Didier Laloy werd met groot enthousiasme begroet in Den Ham (2014). Ook in Oldehove (2016) sprak zijn trio met tubaman Michel Massot en celliste Martine Horbaczewski tot de verbeelding. In Aduard kerk was hij eerder te horen met Eric Vloeimans in 2013. Zelfs zijn eigen trio Tricycle deed al eens de ZJFT aan als invaller in Leegkerk. Maar eigenlijk maakt Tricycle muziek op maat voor de kloosterkerk in Aduard. Inmiddels bestaat dit prachtige trio van Florizoone twintig jaar. Voor ons geen enkele belemmering om Tricycle terug te vragen.

2 A
12:30 13:45 Feerwerd schuur Hans JASPER VAN 'T HOF / JAMIE PEET

JaSPeR Van'T HOF/
JaMIe PeeT

12.30 13.45
FEERWERD SCHUUR HANS

JASPER VAN 'T HOF
PIANO, KEYBOARDS
JAMIE PEET
DRUMS

De Boy Edgar prijswinnaar Jasper van ´t Hof is op tour met zijn trio. Speciaal voor de ZJFT-slagwerkeditie komt hij op met de jonge drummer Jamie Peet als duo-partner. De combinatie piano/slagwerk is er een die tot de verbeelding spreekt. Zonder dat een bas de akkoorden bepaald is men vrijer en kan de muziek alle kanten op vliegen. De getalenteerde jonge drummer Jamie Peet heeft nog meer ruimte om Jasper van 't Hof van ritmisch commentaar te voorzien. Van 't Hof specialiseerde zich vanaf de jaren zestig in elektronische geluiden. Samen met Pierre Courbois vormden ze een succesvolle Europese tegenhanger van de jazzrock uit de VS.

3 A
 
13:30 14:45 Aduard fabriek VOORT4

VOORT4

13.30 14.45
ADUARD FABRIEK

MARTIN TERVOORT
TENORSAX, SOPRAANSAX, BASKLARINET
BENNIE TIMMER
GITAAR
FONS SLUIJTER
CELLO
BERT KLEIJN
DRUMS

'Mooie Groningse Jazzavonturen' volgens het Dagblad van het Noorden in een cd-recensie van Martin Tervoort's kwartet Voort4. Rietblazer Tervoort was met zijn eigen groep al eerder te gast op ZJFT 2014 (Saaksum), en hij dook ook op in de Dutch Impro Academy. Tegenwoordig hoor je invloeden van Steve Lacy terug als hij de sopraan ter hand neemt. De muziek van Voort4 ruikt naar de Groninger free-funk bands uit de jaren tachtig (Noodband, Combo Stamp, Artisn't). Wellicht zijn de wortels in rustiger vaarwater terechtgekomen, maar ze worden nog altijd even smakelijk opgediend.

1 A
13:30 14:45 Noordwolde kerk DE BEREN GIEREN

De BeRen
GIeRen

13.30 14.45
NOORDWOLDE KERK

FULCO OTTENVANGER
PIANO
LIEVEN VAN PEE
CONTRABAS
SIMON SEGERS
DRUMS

Toen we van De Beren Gieren vernamen dat ze hun volgende project speciaal voor kerken zouden maken, hebben we het Belgische pianotrio meteen gestrikt voor een première in de kerk van Noordwolde. De hypnotiserende muzikale thema's hebben soms raakvlakken met hun Australische bloedbroeders The Necks. In de trage opbouw van de stukken grijpt het pianotrio de kans om te mengen met de akoestische omstandigheden van een kerk. Ze spelen met de galm en laten hem niet meer los.

P 1 2 3 4 5 A
13:30 14:45 Winsum Obergum kerk TRIO KALFA / WARELIS / EKINCIOGLU

TRIO
KaLFa/WaReLIS/
eKInCIOGLU

13.30 14.45
WINSUM KERK OBERGUM

SANEM KALFA
VOCALS, ELEKTRONICA
MARTA WARELIS
PIANO, KEYBOARDS
ESAT EKINCIOGLU
BASGITAAR, CONTRABAS

Sanem Kalfa is bekend van haar duo met George Dumitriu. De Roemeense gitarist (en altviolist) liep de Turkse zangeres tegen het lijf op het conservatorium in Groningen. Sanem schreef zich in als jazzzangeres (een spontane inval) voor de Montreux Jazz Competition en won (met Quincy Jones als juryvoorzitter). Daarna is ze haar Turkse culturele bagage in haar zang gaan verwerken. Op een gedenkwaardige try-out in de Atelierkelder met bassist Esat Ekincioglu (Kuhn Fu, AVA Trio) maakte ze indruk met mysterieuze bewerkingen van Turkse folksongs. Onlangs hebben ze hun duo uitgebreid met de Poolse pianiste Marta Warelis, die eveneens menige voetstap in Atelier Il Solo in Cantina heeft achtergelaten.

4 A
13:45 15:00 Ezinge Wierdenland DALGOO

DaLGOO

13.45 15.00
EZINGE MUSEUM WIERDENLAND

TOBIAS KLEIN
ALTSAX, BASKLARINET
LOTHAR OHLMEIER
BASKLARINET
MEINRAD KNEER
CONTRABAS
CHRISTIAN MARIEN
DRUMS

Dalgoo heeft sinds 1998 twee cd's op het TryTone label uitgebracht. Toen de helft van de band tien jaar later van Amsterdam naar Berlijn verkaste werd Dalgoo voorzichtig in de koelkast geplaatst. Sinds 2017 zijn ze met een nieuwe drummer weer actief. Vanuit Berlijn is er een frisse wind gaan waaien en kregen originele muzikale ideeën de ruimte. In het akoestische kwartet werken de twee oudgedienden Tobias Klein (Spinifex) en Lothar Ohlmeier (Ninsk, Julie Sassoon Quartet) aan een nieuw geluid. De tweede leg is niet stuk te krijgen dankzij een vindingrijke ritmesectie met voor de jazzfietser een mogelijk bekende bassist Meinrad Kneer (Sequoia Bass Quartet).

P 1 2 3 4 5 A
13:45 15:00 Den Ham kerk BONE CRUSHER: BISHOP / MÜLLER / MUCHE

BOne CRUSHeR
BISHOP/MÜLLeR/
MUCHe

13.45 15.00
DEN HAM KERK

JEB BISHOP
TROMBONE
MATTHIAS MÜLLER
TROMBONE
MATTHIAS MUCHE
TROMBONE

Trombonist Jeb Bishop maakte in de jaren tachtig de ongebruikelijke stap van basgitarist in underground rockbands in North Carolina naar een studie filosofie in Leuven. Daarna was hij als trombonist actief in baanbrekende bands als The Flying Luttenbachers, Tortoise en Peter Brötzmann Chicago Tentet. Op ZJFT 2011 speelde Jeb Bishop met Vandermark Five in Niehove. Vorig jaar bracht hij met twee Duitse trombone collega's Matthias Müller en Matthias Muche de cd Konzert für Hannes uit, een ode aan trombonist Johannes Bauer. Eind augustus is dit krachtige improvisatie trio, Bone Crusher mee te maken op de festivals Summer Bummer Antwerpen, Météo Mulhouse en op de ZomerJazzFietsTour Groningen.

2 A
 
14:15 15:30 Adorp kerk WOODY BLACK 4

WOODY
BLaCK 4

14.15 15.30
ADORP KERK

ANIEL MOSER
BASKLARINET
LEONHARD SKORUPA
BASKLARINET
STEPHAN DICKBAUER
KLARINET
OSCAR ANTOLI
KLARINET, BASKLARINET

Adorp kerk is een prachtplek voor een akoestisch blaas- of strijkkwartet. Twee jaar geleden stond het Vertigo trombone kwartet uit Zurich op de planken. Nu staan vier jonge klarinettisten uit Wenen paraat. Bij Woody Black 4 is het diepe geluid van drie basklarinetten te ervaren. In eigen composities laten ze zich breed inspireren door jazz, nieuwe gecomponeerde muziek, volksmuziek en zelfs bewerkte popliedjes. Al zes jaar zijn de klarinetvirtuozen van Woody Black 4 op reis tussen wereldmuziek, improvisatie en avant-garde. Soms melodisch of juist met een scherpe dissonant, maar altijd met een warme sound.

5 A
14:30 15:45 Fransum kerk NATIVE SPEAKER

naTIVe
SPeaKeR

14.30 15.45
Fransum KERK

NATALIO SUED
TENORSAX
MATT ADOMEIT
CONTRABAS
TRISTAN RENFROW
DRUMS

Sinds de Argentijnse rietblazer Natalio Sued in 2001 in Amsterdam kwam wonen heeft de Mokumse muziekscene er een warme klarinettist en dito tenorsaxofonist bij. Zijn klarinetspel viel op in de groep Tiltan (Adorp, ZJFT 2013). Zijn vurige tenorgeluid is te beluisteren in The Ambush Party (oa. met cellist Harald Austbø, die een soloconcert in Harkema speelt), maar in zijn trio Native Speaker is Natalio Sued eigen baas. In zijn stukken voor dit trio komen zijn Argentijnse folkroots minder aan bod. Native Speaker heeft zich ontwikkeld tot een heerlijk tenorsaxtrio. In Fransum kunnen de liefhebbers van de heavy tenorsax a la Sonny Rollins hun hart ophalen.

1 A
14:30 15:45 Aduard Harkema HARALD AUSTBØ

HaRaLD
aUSTBØ

14.30 15.45
ADUARD HARKEMA

HARALD AUSTBØ
CELLO, VOCALS

De Noorse cellist Harald Austbø speelde op ZJFT 2013 met het Chris Corstens Quartet in Frytum en vloog daarna meteen door naar Niehove voor rondjes om de kerk met Oscar Jan Hoogland's Bakfietsband. Hij is actief in de Amsterdamse band The Ambush Party en staat hij op het podium met theatergroep De Tijd. Naast componist van theatermuziek en bijvoorbeeld voor het Cello Octet Amsterdam is Austbø een gedreven performer. In de intieme setting van het kerkje van Harkema komen al zijn kwaliteiten aan bod. Kom op tijd want de zitplaatsen zijn beperkt.

1 A
14:45 16:00 Oostum kerk PAAL NILSSEN-LOVE FISH & STEEL

PaaL nILSSen-LOVe
FISH & STeeL

14.45 16.00
OOSTUM KERK

MATS ÄLEKLINT
TROMBONE
PER-ÅKE HOLMLANDER
TUBA
PAAL NILSSEN-LOVE
DRUMS

In 2002 was de Noorse drummer Paal Nilssen-Love al te gast bij Tobias Delius en Cor Fuhler voor voor hun carte blanche serie met befaamde drummers. Tien jaar later speelde de Noor met Atomic in de schuur van Dick en in 2016 was hij het ritmisch middelpunt in Krassum met het Scandinavische powertrio The Thing & Joe McPhee. In deze slagwerkeditie van 2019 brengt Paal Nilssen-Love zijn opwindende Fish & Steel trio naar Groningen. De krachtige trombonist Mats Äleklint (vorig jaar nog met Angles 9) en tubaspeler Per-Åke Holmlander gaan de strijd aan met de percussieve power van Nilssen-Love.

3 A
14:45 16:00 Maarhuizen schuur BUISONIC

BUISOnIC

14.45 16.00
MAARHUIZEN ENNE JANS HEERD

JOOST BUIS
TROMBONE, LAPSTEELGITAAR
PAUL PALLESEN
GITAAR, BANJO
JEROEN KIMMAN
GITAAR
DION NIJLAND
CONTRABAS
GERRI JÄGER
DRUMS

Als jonge trombonist met een absoluut gehoor kwam Joost Buis al gauw terecht bij het Vera Vingerhoeds Kwartet. Later volgden de gebroeders Palinckx en Sean Bergin's MOB. Naast een jarenlange samenwerking met gitariste Corrie van Binsbergen begon hij zijn eigen ensemble The Astronotes met Sun Ra als inspirator en werkte in All Ellington aan arrangementen van Duke Ellington. Nu komt de trombonist met een spiksplinternieuw kwintet. Buisonic lijkt een heuse gitaarband waarin meteen Paul Pallesen (Bite the Gnatze, ZJFT 2006) en Jeroen Kimman (Sleep Gunner, ZJFT 2018) opvallen. En dan hebben we nog de lapsteelgitaar van Joost Buis zelf. We zijn benieuwd.

4 A
 
15:00 16:15 Noordhorn schuur Dekker ESTAFEST

eSTaFeST

15.00 16.15
NOORDHORN SCHUUR DEKKER

LET OP! NIEUWE LOCATIE hier is GEEN parkeergelegenheid voor auto's
OENE VAN GEEL
ALTVIOOL, PERCUSSIE
METTE ERKER
TENORSAX, SOPRAANSAX
ANTON GOUDSMIT
GITAAR
JEROEN VAN VLIET
PIANO

Ontstaan uit de samenvoeging van twee duo's, Erker/van Vliet en Goudsmit/van Geel speelden ze op ZJFT 2008 een van hun eerste optredens in Niehove. Elf jaar later staat Estafest een paar kilometer ten zuiden van Niehove in een nieuwe locatie, de prachtige schuur van Dekker. In Estafest komt alles samen wat deze vier improvisatoren in hun rugzak hebben (denk bijvoorbeeld aan: Artvark Saxophone Quartet, Vloeimans Gatecrash, Ploctones, Zapp4). Zonder strikte muzikale regels wordt er naar elkaar geluisterd en dan moet het op het podium gebeuren. De som van ieders inbreng levert caleidoscopische muziek op. En na al die jaren werkt het nog steeds.

2 A
15:15 16:30 Klein Wetsinge kerk DIKEMAN / GLERUM SPIRITUALS

JOHn DIKeMan/
eRnST GLeRUM
SPIRITUaLs

15.15 16.30
KLEIN WETSINGE KERK

JOHN DIKEMAN
TENORSAX
ERNST GLERUM
PIANO

Toen Amerikaan John Dikeman tien jaar geleden in Amsterdam terechtkwam speelde hij zich in de kijker met zijn enthousiaste speelwijze. Geïnspireerd door Albert Ayler ontwikkelde hij zijn overweldigende sound op de tenorsax. Inmiddels is Dikeman actief vanuit Brussel. In zijn nieuwe duo met bassist Ernst Glerum, die hier vooral piano speelt, wordt de bezielde kant van Ayler belicht. Emotionele hymnes en spirituele gospels voeren je mee naar hogere sferen.

5 A
15:15 16:30 Sauwerd Onstaheerd HALA

HaLa

15.15 16.30
SAUWERD ONSTAHEERD

HELENE RICHTER
VOCALS, EFFECTS
LEONARDO GRIMAUDO
GITAAR, ELECTRONICA
ARNO BAKKER
SOUSAFOON
ALEKSANDAR SKORIC
DRUMS

In HALA, een kwartet uit de stal van Atelier Il Sole in Cantina, wordt vakkundig een fundament aangelegd voor de vocale capriolen van Helene Richter. Haar stemmige uitstapjes worden enthousiast begeleid door een stevige pulse van de stompende sousafoon van Arno Bakker en de ogenschijnlijk losse stijl van drumbeest Aleksandar Skoric. De gitaar van kelderbaas Grimaudo heeft een sturende functie, zodat het geheel niet uit de bocht vliegt. Maar dit geeft geen garanties.

3 A
 
16:15 17:30 Huizinga schuur KUHN FU

KUHn FU

16.15 17.30
DEN HAM SCHUUR HUIZINGA

ZIV TAUBENFELD
BASKLARINET
CHRISTIAN KUHN
GITAAR
ESAT EKINCIOGLU
CONTRABAS
GEORGE HADOW
DRUMS

Geen jazz of impro, geen rock, punk, prog of metal. Maar altijd feest. Kuhn Fu brouwt een geolied mengsel en slaat bruggen in muziekstijlen. Zo'n tweehonderd optredens geleden begonnen ze hun muzikale avontuur in Groningen. Uitgebreide tours zorgden voor een uitstekende live-reputatie. In zeven jaar brachten ze drie albums uit. Verder bouwend op de elektrische emotie van het moment blijft bandleider Christian Kuhn verrassen met sterke composities. Ondanks, of dankzij zijn “post romantic jazz/rock disorder”.

1 A
16:15 17:30 Niehove kerk GARD NILSSEN ACOUSTIC UNITY

GaRD nILSSen
aCOUSTIC UnITY

16.15 17.30
NIEHOVE KERK

ANDRÉ ROLIGHETEN
TENORSAX, ALTSAX, SOPRAANSAX
PETTER ELDH
CONTRABAS
GARD NILSSEN
DRUMS

Op ZJFT 2012 maakten drummer Gard Nilssen en saxofonist André Roligheten deel uit van de Noorse band Zanussi Five in Garnwerd. Twee jaar daarna begonnen ze een muzikaal avontuur met het Acoustic Unity trio dat zou uitgroeien tot een van de meest hechte powerjazztrio's uit Noorwegen. De vibe doet denken aan het energieke Thomas Chapin Trio uit de New Yorkse jaren negentig. Freejazzblog.org schreef over hun succesvolle driedubbel-cd Live in Europe: 'There’s an aura of historical free jazz heroes like Ayler, Coleman and Cherry which is present across all three concerts, but at the same time melodies are being reinvented in new and unexpected ways, ideas thrown out and brought back in new shapes – and it’s all happening live!'

2 A
16:15 17:30 Garnwerd tent HI THERE, THE MUSIC OF SEAN BERGIN

HI THeRe
THe MUSIC OF
Sean BeRGIn

16.15 17.30
GARNWERD TENT

MICHAEL MOORE
ALTSAX, KLARINET
ERIC BOEREN
CORNET
WOLTER WIERBOS
TROMBONE
LEO BOUWMEESTER
PIANO
JACKO SCHOONDERWOERD
CONTRABAS
VICTOR DE BOO
DRUMS

Op de ZJFT blijven we Sean Bergin in gedachten houden. De in 2012 overleden Zuid-Afrikaanse saxofonist, fluitist en concertina-speler stelde meer dan dertig jaar geleden een tienmansgroep samen om zijn eigen composities te laten horen. Het repertoire werd in één middag in het Bimhuis opgenomen en behoort tot een van de mooiste Nederlandse moderne jazzplaten. We hebben het over Kid´s Mysteries van Sean Bergin and M.O.B. (1987 Nimbus records). Daarna volgden nog een rij cd's (van MOB tot SongMob). Sean Bergin is nog niet vergeten en zijn stukken worden met zekere regelmaat uitgevoerd door het ICP Orchestra en in het Amsterdamse café De Engelbewaarder, waar hij de zondagse sessies leidde. De ritmesectie van toen olv. Victor de Boo heeft met een MOB blazerssectie de aanstekelijke muziek van Sean Bergin opgepoetst hetgeen tot vermakelijke en bitterzoete momenten kan leiden. Voor nieuwe luisteraars gaat er ongetwijfeld een verrassende wereld open.

3 5 A
16:15 17:30 Ezinge kerk REUT REGEV / JON SASS

ReUT ReGeV/
JOn SaSS

16.15 17.30
EZINGE KERK

REUT REGEV
TROMBONE
JON SASS
TUBA

Reut Regev nam de trombone ter hand in de Israëlische militaire kapel. Ze vertrok naar New York en werd daar aangetrokken tot de moderne jazz. Eerst in bigbands, later met haar eigen groep R*time waarin steevast gitarist Jean Paul Bourelly opduikt. Ook is ze sidewoman bij Hazmat Modine, waar ze perfect past in de spetterende roots/funk sound. Maar in haar intieme duo met de Oostenrijkse Amerikaan Jon Sass, passen trombone en tuba zo goed bij elkaar alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Tubaspeler Jon Sass heeft werkervaring met karakteristieke vrouwen, zoals Erika Stucky.

4 A
 
17:15 18:30 Oldehove kerk TANIA GIANNOULI TRIO

TanIa
GIannOULI
TRIO

17.15 18.30
OLDEHOVE KERK

ANDREAS POLYZOGOPOULOS
TROMPET
KYRIAKOS TAPAKIS
UD
TANIA GIANNOULI
PIANO

Vanuit haar klassieke achtergrond weet pianiste Tania Giannouli met een wonderlijke triobezetting van trompet, ud en piano onverwachte mogelijkheden te openen. Dit nieuwe trio uit Athene adopteert stijlen uit uiteenlopende muzikale culturen. Hun optreden vorig jaar op het Jazzfest Berlin gaf wind in de zeilen voor internationale bekendheid. En dat helpt, want wat weten wij hier nou van de Griekse jazzscene? De pianiste en componiste heeft zo'n acht albums onder eigen naam uitgebracht, waarop een enorme veelzijdigheid te horen is. Met poëtische precisie worden kleurrijke sferen uitgebouwd.

1 2 A
17:15 18:30 Krassum schuur PETER ZEGVELD L'ORCHESTRE MÉCHANICIEN

PeTeR ZeGVeLD
L'ORCHeSTRe
MéCanICIen

17.15 18.30
KRASSUM SCHUUR

PETER ZEGVELD
MACHINES
THIJS VAN DER POLL
MACHINES, KEYBOARDS, SNAREN
ELSA VAN DER LINDEN
TENORSAX
LUC EX
BASGITAAR

Luc Ex is in vele gedaanten te gast geweest op de ZJFT (met Roof, 4Walls, Rubatong, Fables, Naked Wolf). In L'Orchestre Mécanicien neemt hij het op tegen de merkwaardige muziekmachines van Peter Zegveld. Samen met Thijs van der Poll (Hauser Orkater) worden door stoom aangedreven vliegwielen en ander mechanisch tuig in gang gezet. Ketelmuziek van metaal, gerecycled materiaal en elektronica waaruit spannende soundscapes komen bovendrijven met behulp van De Toeterboom, De Triltafel, De Voelpa, De Bliksnaar, De Sis, De Tubatafel en de bas van Luc Ex.

3 A
17:30 18:45 Feerwerd kerk JULIE SASSOON / WILLI KELLERS

JULIe SaSSOOn/
WILLI KeLLeRS

17.30 18.45
FEERWERD KERK

JULIE SASSOON
PIANO
WILLI KELLERS
DRUMS

Repeterende patronen uit de minimal music. Verknipte of opgerekte miniaturen. Verstild en betoverend, zoals bij Chris Abrahams in The Necks. Dit duo maakt meditatieve tijdmachine-muziek waar drie kwartier als 10 minuten kunnen aanvoelen. De Britse pianiste Julie Sassoon is klassiek geschoold en rolde via jazz de geïmproviseerde muziek binnen. Momenteel oogst ze veel succes met haar Berlijnse kwartet. Deze zomer komt een duoalbum uit met slagwerker Willi Kellers, een oudgediende uit de Duitse avant-garde jazzscene. Hij werkte bijvoorbeeld met Peter Brötzmann, Frank Wright, Keith Tippett en Cecil Taylor. Met Thomas Borgmann Boombox was hij present in Oostum op ZJFT 2011.

4 A
17:30 18:45 Oostum kerk GERRY HEMINGWAY & KAUFMANN / GRATKOWSKI / DE JOODE

GeRRY HeMInGWaY &
TRIO KaUFMann/
GRaTKOWSKI/De JOODe

17.30 18.45
OOSTUM KERK

FRANK GRATKOWSKI
ALTSAX, KLARINET
ACHIM KAUFMANN
PIANO
WILBERT DE JOODE
CONTRABAS
GERRY HEMINGWAY
DRUMS

Dit trio van de Berlijnse pianist Achim Kaufmann bestaat alweer vijftien jaar. In 2003 speelden ze al op de ZJFT, toen nog met Dieter Manderscheid op de bas. Daarna kwam de pianist vaker langs (met Felicity Provan, Michael Moore en Gebhard Ullmann). Zijn trio bestaande uit louter top-improvisatoren werkte vaker met drummers, bijvoorbeeld met Tony Buck van The Necks. Voor de drummer serie van ZJFT 2019 wordt de inventieve Amerikaanse slagwerker Gerry Hemingway (o.a. Anthony Braxton, BassDrumBone) als gast toegevoegd. Speciaal voor jazzfietsers met oren op steeltjes.

P 1 2 3 4 5 A
 
18:15 19:30 Garnwerd De Doorrit MICHAEL VATCHER/JOKE LANZ

MICHaeL VaTCHeR/
JOKe LAnZ

18.15 19.30
GARNWERD DE DOORRIT

JOKE LANZ
DRAAITAFELS
MICHAEL VATCHER
DRUMS, PERCUSSIE

Toen we hoorden dat Michael Vatcher eind augustus weer even terug uit New York zou zijn, was dat het moment om onze favoriete slagwerker een carte blanche te geven. Vatcher koos voor de Berlijnse platendraaier Joke Lanz, met wie hij samenspeelt in trioverband met pianiste Sophie Angel. Lanz maakt ook deel uit van het Berlijnse noise trio Sudden Infant. De turntableïst gaat verder op het avant garde spoor van Christian Marclay en ErikM. Michael Vatcher neemt zijn uitgebreide percussie set mee. Het wordt een wondere wereld van geluid in de Doorrit.

2 3 A
18:30 19:45 Feerwerd schuur Hans RUBEN HEIN & NJJO

RUBen HeIn
& nJJO

18.30 19.45
FEERWERD SCHUUR HANS

RUBEN HEIN
ARTISTIEKE LEIDING, COMPOSITIES, VOCALS
NANA KRUGER
VOCALS
MANON VAN DE KEMPE
VIOOL
NOAH HASSLER FOREST
VIOOL
QUIRINE KINGMA
ALTVIOOL
ASTRID REIJNDERS
CELLO
MIRTHE VAN DER HAM
HOBO, ALT HOBO
PEDRO GONÇALVES
FAGOT
KASPER RIETKERK
ALTSAX, FLUIT
JELINE WEENING
ALTSAX
RIK VAN DER MADE
TENORSAX, FLUIT
FEDERICO D’ANGELO
BARITONSAX, BASKLARINET, TUBA
KOEN ROSS
TROMPET, BUGEL
MICHIEL DE BOER
TROMBONE
LAURENS HAVERKATE
BASTROMBONE
JOCHEM VAN HOOGDALEM
HOORN
YURI RHODENBORGH
GITAAR
KOEN GIJSMAN
PIANO, KEYBOARDS
CHIEL VAN RIJN
BASGITAAR, CONTRABAS, SYNTHBAS
JENS MEIJER
DRUMS

Na Eric Vloeimans, Anton Goudsmit en Martin Fondse is dit jaar de beurt aan zanger/pianist Ruben Hein om voor het Nationaal Jeugd Jazz Orkest te staan. Iedere twee jaar wordt een zorgvuldige greep gedaan uit jonge talenten die rondlopen op de Nederlandse conservatoria. Het NJJO blijkt voor de kersverse musici een waardevolle ervaring. Als luisteraar loop je grote kans verbluft te raken van de musici die de toekomst gaan uitmaken. Zanger/pianist Ruben Hein gaat met zevenmijlslaarzen door de entertainment business. Qua jazz speelde hij op ZJFT 2009 met Ernst Glerum Omnibus. In schuur Hans gaat hij aan de slag met een negentienkoppig orkest vol blazers en strijkers.

1 4 A
18:30 19:45 Garnwerd kerk LOUIS MOHOLO-MOHOLO 5 BLOKES

LOUIS
MOHOLO-MOHOLO
5 BLOKeS

18.30 19.45
GARNWERD KERK

JASON YARDE
ALTSAX, SOPRAANSAX
TOBIAS DELIUS
TENORSAX, KLARINET
ALEXANDER HAWKINS
PIANO
JOHN EDWARDS
CONTRABAS
LOUIS MOHOLO-MOHOLO
DRUMS

In de jaren zestig week drummer Louis Moholo-Moholo uit naar Londen. Hij maakte deel uit van The Blue Notes met Zuid-Afrikaanse musici als Dudu Pukwana, Mongezi Feza. In de baanbrekende formatie Chris McGregor's Brotherhood of Breath werd de combinatie van kwela en free jazz verder tot het kookpunt verhit. Louis Moholo-Moholo's eigen groep, Viva la Black tourde in de jaren negentig met Sean Bergin en Tobias Delius. Na twintig jaar wordt saxofonist Delius speciaal voor de ZJFT uitgenodigd in Moholo-Moholo's huidige band 5 Blokes. De fameuze drummer was eerder te gast op de ZJFT in groepen rond Tristan Honsinger en in de carte blanche serie van Cor Fuhler en Tobias Delius. Overigens zijn dubbele achternaam heeft Louis te danken aan het feit dat hij in Zuid Afrika met z'n 79 jaar de familieoudste is.

5 A
 
19:30 22:00 Garnwerd tent DJ SHOUTING

DJ SHOUTInG

19.30 tot 22.00
GARNWERD TENT

Vorig jaar kreeg Ir. Vendermeulen de tent aardig in de benen. Dit jaar is het de beurt aan DJ Shouting alias Koen Schouten, in het dagelijks leven baritonsaxofonist en presentator.

1 2 3 4 5 A
22:00 23:59 Garnwerd tent SERIGNE GUEYE ALL STARS

SERIGNE GUEYE ALL STARS

22.00 23.59
GARNWERD TENT

Mola Sylla
VOCALS
Franklin Cesar
saxofoons, fluit
PROSPER KASSÉ
GITAAR, VOCALS
Mamadi kouyate
GITAAR
ANDRO BISWANE
BASGITAAR, GITAAR
SERIGNE GUEYE
PERCUSSIE, VOCALS
Mamour Seck
PERCUSSIE
Demis Marcus
Drums

Alles stond in de steigers om een cd te maken toen bandleider Abu Djigo, een Senegalese Belg en een virtuoos gitarist plotseling overleed. Als eerbetoon aan hem maakten zijn muzikale vrienden afgelopen zomer de plaat af voor homerecords.be. 'een aangrijpend mooi album' (moors magazine). Daarna ging de band als ABU verder. Heerlijk dansbare West-Afrikaanse muziek voor het slotfeestje in de festivaltent in Garnwerd.

1 2 3 4 5 A
 

* Programma onder voorbehoud