ZOMeRJaZZFIeTSTOUR

ZJFT2018

Intro

Alles staat in de startblokken voor de 32ste aflevering van de ZomerJazzFietsTour. Op de laatste zaterdag van augustus is het weer tijd om te kiezen tussen fietsroutes door het prachtige Reitdiepdal, ten noordwesten van stad Groningen. In totaal zijn er 29 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. Het worden wederom lastige keuzes, want in één middag passen maar een concert of vijf, misschien zes. Dit keer doorkruisen vijf fietsroutes het gevarieerde programma vol actuele jazz en improvisatiemuziek uit binnen- en buitenland.

Op vrijdag 24 augustus presenteren we als vanouds een internationaal opwarmprogramma, een Proloog met het trio van de Franse cellist Vincent Courtois en het Zweeds/Noorse monsterorkest Angles 9 van altsaxofonist Martin Küchen. Dit jaar is de locatie poppodium Simplon aan het Boterdiep in Groningen.

De actuele Groninger situatie met een instabiele bodem vanwege de gaswinning heeft ons op het spoor gezet voor een muzikaal thema voor Route 1: De Lage Route, waar muziek opborrelt met diepe, lage tonen, die uitgevoerd worden door contrabassen (Niko Langenhuijsen's 2Basses 2Horns, Sequoia Bass Quartet), basklarinetten (Michael Moore & Horn Guys), contrabasklarinetten (Fie Schouten & Lyrisch Laag), bariton en bassaxofoons (Tini Thomsen MaxSax, Trio William Parker/Klaas Hekman/Wilbert de Joode) en tuba's (Oren Marshall/Michel Godard).

Dwars door alle routes heen kan men ook op zoek naar bijzondere gitaristen. Robby Alberga bij De Nazaten, Het gitaarduo Jeroen Kimman/Mark Morse in Sleep Gunner. De Britse gitariste Heidi Heidelberg bij Bitch 'N' Monk. Twee Amsterdamse gitaarcoryfeeën Anton Goudsmit en Raphael Vanoli bij Krupa & the Genes. Gitarist Ruben Machtelinckx in het Belgische Linus Duo. Dan naar de Amerikaanse impro-veteraan Eugene Chadbourne of de jonge gitarist Marzio Scholten in Scholten Meets Glerum.

Opmerkelijke pianisten komen we tegen in de persoon van Boelo Klat (Klatwerk3) en Nora Mulder (Greetje Bijma/Mary Oliver/Nora Mulder) of Michiel Braam (Penguins Too) en Alexander Hawkins (Eric Boeren/Tobias Delius/Alexander Hawkins).

Sporen van Free jazz horen we in Angles 9, het Trio Courtois/Erdmann/Fincker, bij Omelette Plays Ornette, bij Perch Hen Brock & Rain en in het Han Bennink Trio.

Liefhebbers van wereldmuziek kunnen hun hart ophalen bij De Nazaten (Surinaamse kaseko), Duo Tomchess/Esat Ekincioglu (midden-oosten), De Commotie (Zuid-Afrikaanse township jive) en Bacchanalia (Columbiaanse cumbia).

Of gewoon mooie muziek in het soloprogramma Monk on Viola van George Dumitriu.

De ZomerJazzFietsTour is een festival waar zeker is dat je het meeste gaat missen en zelf nog moet fietsen ook. Daarom hebben we qua afstand fietsbare routes samengesteld (zie "gereedschap" of druk op een routesymbool in "programma"). De routes wijken af van de bovenstaande introductie van het festivalprogramma. Bovenal, de jazzfietser is baas over zijn of haar eigen route.

Een ZomerJazzFietsTour weekend is onmogelijk zonder de inzet van vele vrijwilligers, waarvoor alvast grote dank.