zjft

#33

Zomer
Jazz
Fiets
tour

Op de laatste zaterdag van augustus gaat de 33ste ZomerJazzFietsTour van start. Langs vijf verschillende fietsroutes door het prachtige Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 30 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. ZomerJazzFietsTour 2019 presenteert actuele jazz en geïmproviseerde muziek uit Nederland, Duitsland, België, Engeland, Noorwegen, Oostenrijk, Griekenland en de VS. Volgens beproefd concept kan per fiets de nieuwe jazz worden verkend.

ZomerJazzFietsTour 2019 brengt een selectie internationale topdrummers naar het Reitdiepdal. De legendarische Zuid-Afrikaanse slagwerkveteraan Louis Moholo-Moholo komt met zijn band 5 BLOKES, met tenorsaxofonist Tobias Delius als speciale gast. De Amerikaanse drummer Gerry Hemingway gaat spelen met Trio Achim Kaufmann / Frank Gratkowski / Wilbert De Joode. Paal Nilssen-Love presenteert zijn trio FISH & STEEL. Gard Nilssen, ook uit Noorwegen, is te horen met zijn succesvolle ACOUSTIC UNITY. En de Berlijnse slagwerker Willi Kellers presenteert zijn opmerkelijke duo met pianiste Julie Sassoon.

Natuurlijk hebben we ook fantastische Nederlandse drummers. De levende legende Han Bennink komt langs met klarinettist Joris Roelofs. Michael Vatcher kiest voor een speciaal duo met de Berlijnse draaitafelman Joke Lanz. Victor de Boo voert de Sean Bergin tribute-band HI THERE aan, waarin de originele blazerssectie van Bergin's MOB opduikt. Ook de aanstormende slagwerk-horde is in FietsTourland te bewonderen. Jamie Peet (duo met Jasper van 't Hof), Onno Goveart (FULL SUN), Gerri Jäger (BUISONIC), Tristan Renfrow (NATIVE SPEAKER), Aleksandar Skoric (HALA) en George Hadow (KUHN FU).

Internationale acts. Uit het buitenland verwachten we het basklarinet kwartet WOODY BLACK 4 (Wenen), de ongebruikelijke bezetting trompet, ud en piano in het prachtige TANIA GIANNOULI TRIO (Athene), het krachtige koperduo van REUT REGEV / JON SASS (New York /Wenen) en BONE CRUSHER, een hommage aan Johannes Bauer door het trombone trio van Jeb Bishop / Matthias Müller / Matthias Muche (Boston/Berlijn/Keulen). Uit België halen we twee oude favorieten terug. Accordeonist Tuur Florizoone met TRICYCLE en het altijd originele pianotrio DE BEREN GIEREN.

Als eerbetoon aan Atelier il Sole in Cantina, dat helaas na meer dan 20 jaar de deur moet sluiten, presenteren we een aantal bands die hun oorsprong vonden in die prachtige kelder onder de Groningse Haddingestraat. TRIO SANEM KALFA / MARTA WARELIS / ESAT EKINCIOGLU en KUHN FU staan samen ook op de Proloog. Dit jaar in Vera, Oosterstraat 44, Groningen. Ook uit de Atelier-stal komen basklarinettist Ziv Taubenfeld met zijn kwartet FULL SUN en het energieke kwartet HALA met Atelierchef Leonardo Grimaudo, Helene Richter en Arno Bakker. Ook met Groninger roots: BERT VAN ERK ZJFT BAND en saxofonist Martin Tervoort met VOORT4.

Nieuwe Nederlandse bands. Ook nieuwe projecten doen de ZJFT aan. De Argentijnse rietblazer Natalio Sued met zijn trio NATIVE SPEAKER. BUISONIC de nieuwe band van trombonist Joost Buis. Het Try Tone kwartet DALGOO wordt weer nieuw leven ingeblazen door rietblazers Tobias Klein en Lothar Ohlmeier.  En HI THERE, THE MUSIC OF SEAN BERGIN, een tribute van Eric Boeren, Wolter Wierbos, Michael Moore en een ritmesectie onder leiding van drummer Victor de Boo. Verder komt ESTAFEST, met Mete Erker, Oene van Geel, Anton Goudsmit en Jeroen van Vliet in de frontlinie. Bassist Luc Ex neemt het op tegen de machines van Peter Zegveld in L'ORCHESTRE MÉCANICIEN. In de nieuwe editie van het NATIONAAL JEUGD JAZZ ORKEST worden de jonge talenten aangevoerd door zanger/pianist Ruben Hein. En in onze kleinste locatie, de kerk van Harkema, een solo van cellist Harald Austbø

Aan het eind van een lange JazzFietsTour-dag brengt ABU met Afrikaanse muziek uit Mali en Senegal de overgebleven danslustigen in beweging in de festivaltent tegenover de molen van Garnwerd. Voordat om tien uur ABU begint hebben we DJ Shouting uitgenodigd om plaatjes te draaien. DJ Shouting alias Koen Schouten, voorheen jazzjournalist en radiomaker, tegenwoordig baritonsaxofonist. In die laatste hoedanigheid speelde hij eerder Garnwerd plat met funkband The Jig.

Ook voor de 33ste editie zijn we in het bijzonder dank verschuldigd aan de vele vrijwilligers die de ZomerJazzFietsTour mogelijk maken. Wees aub. aardig voor ze op 31 augustus.

REACTIES?

We zijn natuurlijk heel benieuwd naar uw ervaringen, opmerkingen, kritiek, complimenten, anekdotes, suggesties en digitale foto’s en filmpjes.
Mail uw reacties naar reacties@zjft.nl of plaats ze op Facebook.