ZOMeRJaZZFIeTSTOUR

Fans tonen begrip voor stoppen ZomerJazzFietsTour in huidige vorm. Maar ook: "Mijn hart huilt"

Insiders wisten het al een tijdje. Voor anderen was het nieuws dat de ZomerJazzFietsTour na 2024 in de huidige opzet stopt een verrassing. We kregen honderden warme reacties. “It’s really sad, to see something as warmhearted and welcoming as this disappear.” Maar, fans van de ZJFT, er gloort ook een beetje hoop.

Over de reden om te stoppen schreven we eerder dit verhaal:
https://www.zjft.nl/laatstezjft.php

Begrip

Bij de fans is er begrip voor het besluit, is de rode lijn in de reacties. Maar de teleurstelling overheerst. De ZJFT is een uniek evenement, schrijven veel fans: “Mijn hart huilt bij dit soort berichten. Het Nederlands cultuurlandschap verdort en verpaupert al jaren. Zelfs ik als dertiger zie de verloedering ten opzichte van enkele jaren geleden”, schrijft Jurriën.

Neee!”, reageert Joshua. “Doorgaan aub. Het is té hard nodig.

Dat gevoel heeft programmeur Marcel Roelofs ook gehoord in zijn contacten met de muzikanten. Hij is bezig met de line-up voor dit seizoen (schiet lekker op, daarover binnenkort meer) en hoort vooral dankbaarheid voor het brede podium dat de ZJFT vormt voor impro jazz.

Ook via Facebook komen veel reacties binnen van musici. Slagwerker Alan Purves: “Oh no, this is really bad news for the Dutch and World improvised music scene.

Don’t believe it. The power must go on. Right away to the 50th”, schrijft saxofonist en componist Thomas Borgmann. En Michael Moore (saxofoon/klarinet): “Beste festival in NL!

Hoop

Borgmann hoopt dus nog op een vijftigste editie van de ZomerJazzFietsTour. Die gaat er niet komen. Althans, niet in de huidige opzet. Maar een aantal mensen heeft de hand opgestoken om mee te denken over een doorstart in een andere vorm. Wat kleiner wellicht. Behapbaarder voor de vrijwilligers. Maar waarbij de liefde voor experimentele jazz en het cultuurlandschap overeind blijven. Wie weet levert het iets op. We houden je op de hoogte.

Met de aankondiging van een afscheid komen ook de anekdotes los. Er zijn er duizenden. De volgende lichten wij er uit, omdat het een gevoel beschrijft dat veel mensen zullen herkennen.  Romke Wybenga mailde ons zijn verhaal:

Begrijpelijk, maar tegelijk ook erg verdrietig wat mij betreft. Naar mijn idee is de ZJFT een ‘Gesamtkunstwerk’ zoals dat in het land van Bommen Berend zo leuk heet. Een briljant idee dat steeds op gepaste, en dus niet overdreven efficiënte wijze werd vormgegeven. Knisperende muziek, evenzeer knisperende toelichtende teksten, humor. Het bijzondere landschap en die schitterende kerken, de noodzaak te stoppen voor overstekend vee, door dat alles was en is er ook veel buitenmuzikaals te genieten.
Festival is een vervelend woord, dat ZJFT succesvol heeft weten te vermijden door als Fietstour door het leven te gaan, intussen daarmee wel boven alle andere festivals uitstijgend. Eerlijk is eerlijk. Ik ben jullie allemaal enorm dankbaar voor de ongelooflijke ervaringen, gedurende zoveel jaren eind augustus in het Reitdiepdal opgedaan.

Eén herinnering zou ik willen delen, en dat is de aanblik van de fietsende fanfare uit Opende die eerst voor het station in Groningen in concentrische cirkels fietsend (maar per cirkel tegendraads) een concert ten gehore bracht, met daarbij in het centrum van die cirkel een tweetal - niet tot de bewuste fanfare behorende - solisten staande op een bakfiets. Dit was op zich al erg goed bedacht, en iets wat je nooit meer vergeet. In Niehove werd dit alles echter nog overtroffen doordat dezelfde fietsende fanfare al musicerend rondjes rond de kerk reed, waarbij echter de op een bakfiets staande dirigent het contact met een deel van zijn fanfare volcontinu was verloren nu zich dat deel immers per definitie aan de andere kant van de kerk bevond. Een van de weinige keren dat het theatrale aspect in de ZJFT de overhand heeft gehad.

Sterkte met de voorbereidingen van ZJFT 2024!!

 Hartelijke groet, Romke


Nog één reactie dan, een Tweet van fan Willem Minderhout, die wij volledig onderschrijven:

Het is misschien raar, maar ik kijk altijd weer uit naar het einde van de vakantie #zjft

Wat dat betreft Willem, kunnen wij je alvast melden dat het einde van de vakantie dit jaar valt op vrijdag 30 augustus (proloog in Simplon) en zaterdag 31 augustus (ZomerJazzFietsTour).