De jazzfietser kan weer zelf een programma kiezen of een van de vijf voorgestelde routes volgen. Overstappen naar andere routes kan ook. Via de service pagina zijn verschillende tools te vinden om een route te plannen
De Japanse pianiste Aki Takase was in 2009 op de ZJFT te horen in duo met Louis Sclavis en met haar band Aki & The Good Boys. In haar rijke muzikale carrière werkte de pianiste met mensen als Han Bennink en David Murray. Ze werd geïnspireerd door Ornette Coleman en Fats Waller. Aki Takase is de echtgenote van collega pianist Von Schlippenbach, die ook op de ZJFT speelt (schuur Dekker). Dit jaar heeft Aki Takase de tweede cd met tenorsaxofonist Daniel Erdmann uitgebracht: Ellington. Een duo waarin de Berlijnse pianiste zich thuis voelt als een vis in het water.
Wij stellen aan je voor: het dynamische orgeltrio ZOOE uit Groningen, bestaande uit studenten van het Prins Claus Conservatorium. Sirach ter Veer, Gabi Matei en Dimitris Karkoulias vonden al snel een connectie met elkaars geluid. De warme, emotionele klanken van het orgel in combinatie met de verschillende genres en ritmes, zorgen voor een soulvolle twist aan het klassieke jazztrio-formaat. Ze creëren een lekkere sound die het publiek uitnodigt om mee te tikken. En mee te swingen! Zeker nu het trio voor deze gelegenheid aangevuld is met Dennis Junio op tenorsax.
Zangeres Lily Kiara zocht in 2006 een vehicle voor haar teksten. Ze deed een goede greep uit de Amsterdamse muziekscene en stelde en passant een super-groep samen, The River. De musici kennen elkaar van toonaangevende formaties rond Sean Bergin (MOB) en Joost Buis (Astronotes). Met Julyen Hamilton heeft ze de passende dichter gevonden en een begenadigd performer van spoken word bovendien. In deze bijzondere band is Lily Kiara’s liefde voor folksongs, improvisatiemuziek en poëzie in goede handen.
Undercurrent Orchestra, het sextet van Iman Spaar-garen speelde vorig jaar in de nieuwe Maarhuizen schuur. De rietblazer is opnieuw te gast op de ZJFT. In de compacte bezetting van Pelican Three krijgen de filmische kwaliteiten van zijn composities een cartoonbenadering. Het repertoire van dit drumloze trio loopt uiteen van lyrische kamermuziek tot punk. Hij wordt bijgestaan door allroundgitarist Mark Tuinstra, geen onbekende in Fietstourland vanwege optredens met Afrikaanse grooves (met Zou Diarra), Indiase cross-over (The Nordanians) en dikke funkjazz (Bernie’s Lounge).
De Waalse organisator en drummer Michel Debrulle werkt al jaren met tubaspeler Michel Massot. Samen vormen ze een ritmesectie die voor geen gat te vangen is. Sinds de jaren ’80 spelen ze in Brusselse groepen als Trio Bravo (met Fabrizio Cassol van Aka Moon), het septet Rêve D’Éléphant Orchestra en het nog grotere La Grande Formation. In Trio Grande komt daar nog de meesterlijke rietblazer Laurent Dehors uit Frankrijk bij. Er wordt een caleidoscopisch kleurenpalet opgezet dat alle kanten op kan gaan. Hun beweeglijke muziek is een en al feest.
In de jaren ’80 maakten drie van deze vier de stad onveilig met de stomende freefunkband Combo Stamp. Gitarist Winfred Buma was op de eerste ZJFT’s ook te horen in groepen van saxofonist Johan Huizing en met Piet Hoeksma (Guitar Madness). Met zijn verfijnde gitaarspel groeide hij uit tot een Groninger Wim Overgaauw. De inmiddels gepensioneerde gitaardocent laat te midden van zijn oude maten nog een keer horen hoe het moet.
Goncalo Almeida, de Portugese Rotterdammer krijgt het steeds drukker. Hij is een graag gehoorde bassist op de ZJFT (Spinifex, Almeida/Klein/vanDuynhoven, Lama Trio, The Selva, Hydra Ensemble), maar toch komt hij weer met een verrassend nieuw duo, waarin hypnotische minimal muziek centraal staat. Samen met pianist Bart van Dongen, die voornamelijk het kerkorgel van Obergum zal bespelen, laten ze zich leiden door improvisaties. Overigens, de betekenis van Tabula Sonorum is klankbord.
De locatie Obergum kerk is vervangen door de Torenkerk, Kerkstraat 14, 9951 TE Winsum
De Berlijnse drummer Max Andrzjewski speelde zich in de kijker met zijn band Hütte. In 2019 werd een prachtige hommage aan Robert Wyatt uitgebracht op het WhyPlayJazz label. De inventieve slagwerker komt naar de ZJFT met een internationaal trio met nieuwe namen uit de improscene. De Argentijnse tenoriste Camila Nebbia en Britse bassist James Banner vormen met drummer Andrzjewski het trio Presencia, dat kan putten uit een wonderlijk vat vol jazz, impro, rock, noise en hedendaagse nieuwe klanken.
De Berlijnse pianist Alexander von Schlippenbach (1938) is een van de eerste freejazz bandleiders in Europa. In 1966 begon hij het Globe Unity Orchestra, waarin enkele hoofdrolspelers van de Europese improvisatiemuziek actief waren. Op de ZJFT is de pianist eerder te horen geweest in 2007 met Monks Casino en in 2011 in Trio D’Agaro/Von Schlippenbach/Bennink. De Thelonious Monk-specialist (en partner van Aki Takase) komt naar schuur Dekker met altsaxofonist Henrik Walsdorff met wie hij al dertien jaar werkt in het Schlippenbach-Walsdorff Quartett. Ook neemt hij de ervaren Noorse drummer Dag Magnus Narvesen mee.
Māra en Sirach speelden in verschillende ensembles op het Prins Claus Conservatorium. Vandaag vormen ze een duo. Saxofoniste Māra Sējāne uit Letland schrijft muziek die beïnvloed is door volks- en klassieke muziek. Composities die een verhaal vertellen over reizen ver van huis en het verlangen terug te gaan. Begeleid door Sirach ter Veer op elektrische gitaar, die een balans vindt tussen het puur akoestische geluid van het instrument en vervorming door middel van effectpedalen. Samen brengen ze een selectie uit eigen werk en nummers uit het bekende- en minder bekende jazz repertoire.
De Britse pianiste Julie Sassoon is klassiek geschoold. In Amsterdam maakte ze met saxman Lothar Ohlmeier in 2000 hun eerste plaatje, de cd Aziluth! (trytone). Haar Quartet zag het licht in Berlijn in 2015. De plaat Voyages (Jazzwerkstatt 2021) werd genomineerd voor de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. In recensies worden invloedrijke namen als Keith Jarrett, Carla Bley en Steve Reich genoemd. In 2019 veroverde het meditatieve Duo Julia Sassoon/Willi Kellers op de ZJFT de harten van vriend en vijand. Vijf jaar later brengt Julie Sassoon haar kwartet in stelling.
Na succesvolle tours van Giuseppe Doronzo met Ava Trio door Europa en Azië zoekt hij nieuwe wegen voor zijn imaginaire volksmuziek. Op de debuut-cd Futuro Ancestrale is de Italiaanse baritonsax-specialist in gezelschap van gitarist Andy Moor (The Ex) en de uit Chicago afkomstige drummer Frank Rosaly. Flarden muziek uit landen als Ethiopië, Perzië en Zuid-Afrika vormen de basis voor improvisaties. Alsof ze bladeren door een atlas vol muziek. ‘There is nothing quite comparable to Doronzo’s projects and Futuro Ancestrale is no exception’ (All About Jazz).
De erfenis van de tienjarige carte blanche serie: ‘De avonturen van Toby en Cor met een drummer’ met Tobias Delius en Cor Fuhler is dat de Berlijnse saxofonist altijd op de ZJFT kan terugkomen. Voor deze editie stelde Delius een duo voor met collega saxofonist Ab Baars: ‘Wij zijn meer dan twintig jaar een duo dat niemand gehoord heeft’. In de blazerssectie van het ICP Orchestra staan de heren inderdaad al jarenlang naast elkaar. Vorig jaar moest Ab Baars helaas afzeggen vanwege een blessure. Dit wordt het jaar van de Wiedergutmachung, Baars slaat terug.
De Zuid-Afrikaanse bandleider en trompettist James McClure grijpt met Sofaya terug op rijke muzikale tradities uit de townships zoals kwela en mbaqanga. De achtman/vrouw band laat zich ook inspireren door dance music van nu. Sofaya is een van de formaties die ontstaan zijn in de schoot van de Amsterdamse Space Impro serie. Achter de piano zien we Marta Warelis. En een bekend gezicht herkennen we in de persoon van John Dikeman, die met zijn grote geluid ongetwijfeld de show gaat stelen.
Christophe Monniot (1970) is een vurige saxofonist uit de Franse jazzscene. Hij beent Franse liedjes en jazzstandards uit tot op het bot en geeft er een eigen zwoele draai aan. Nieuw is zijn onstuimige supertrio met Claude Tchamitchian en Tom Rainey. In het duo van Monniot met meesteraccordeonist Didier Ithursarry worden passages met typisch Franse kamermuziek uitgevoerd met geniale expressie.
Damien Mehldau (16) groeide op in New York, in een muzikaal gezin waarin niemand de drums speelde… Inmiddels woonachtig in Nederland werd hij vorig jaar als een van de finalisten van het Prinses Christina Concours door de jury geprezen om zijn energieke dynamische swing, waarin echo’s van Billy Higgins en Art Taylor te horen zijn. Hij was een van de finalisten in PC concours 2023 en won daarbij de PCJC Academy-prijs én de City Proms Concertprijs. Als kers op de taart mag hij daarom dit jaar zijn drumkunsten vertonen tijdens de ZJFT. En wij mogen daar van gaan genieten!
In de rij Pianoleeuwen op ZJFT 2024 mag de Russische pianist Simon Nabatov niet ontbreken. Klassiek opgeleid in de Sovjet-Unie en via New York en Keulen uitgegroeid tot een van de meest interessante jazzpianisten van zijn generatie. In zijn spel hoor je het hele scala voorbij komen: klassiek, avant-garde en jazz. Vooral zijn Herbie Nichols projecten waren succesvol. Een uitstekende partner voor een behendig improvisator als Frank Gratkowski, die in 2017 op de Fietstour te horen was met trombonist Sebi Tramontana. Twee jaar later speelde hij met Trio Kaufman/Gratkowski/De Joode met gast Gerry Hemingway. En nu Nabatov/Gratkowski, een niet te missen topduo.
Sinds hun eerste ontmoeting in Willem van Manen’s Contraband zijn Paul van Kemenade en de Duitse pianist Stevko Busch actief als duo. Bijna dertig jaar later neemt de Tilburgse altsaxofonist afscheid van het podium met een intensief jaar vol optredens. In dit duo hebben Van Kemenade en Busch in de loop der jaren hun samenspel verbreed en uitgediept. Over hun cd Double Solo uit 2019. ‘Het vakmanschap en de verbondenheid van beide musici levert zachte, soms ademstokkende improvisaties op.’ (Rinus van der Heijden, Jazznu.nl) ‘Zelden raakte een Nederlandse musicus de luisteraar zo recht in het hart… een meesterwerk’ (Cyriel Pluimakers, Jazzenzo)
Bassist Dion Nijland speelde vaak als sideman in Fietstourland, maar nu komt hij met zijn eigen band Deon. De vorig jaar uitgekomen cd Soft Steel is goed ontvangen: ‘Een mooi, avontuurlijk album’ (Volkskrant). ‘Verrassend, veelzijdig’ (Jazz Nu). ‘De band speelt met hoorbaar plezier en energie’ (Moors Magazine). Het is een verzameling van vijf Utrechtse kopstukken weer gelukt een eigenzinnige plaat uit te brengen, die nieuwsgierig maakt naar het live-resultaat. Nieuwtje: in het tweede concert is de première van het Le Clercq/Sola/Nijland String Trio te beleven.
139 Strings is een opzwepend en innovatief jazztrio. De combinatie van harp, contrabas en piano weer-spiegelt het totale aantal snaren van deze instrumen-ten. Aistis Kondratas, afkomstig uit Litouwen, heeft brede muzikale interesses, variërend van indie-funk tot avant-garde jazz. Hij voegt een eclectische touch toe aan de uitvoeringen van het trio. Dimitris Karkoulias (Athene), stapte van klassiek piano, viool en elektrische bas over naar jazzpiano en orgel. Sorcha McCague is een bekroonde harpiste uit Dublin. Ze wil de harp in zoveel mogelijk muziekgenres laten terugkomen en levert daar zelf graag een bijdrage aan.
Henk Zwerver is sinds 2015 actief in de Amsterdamse improscene. Met Raoul van der Weide organiseerde hij de All String Nights, voor snaarinstrumenten. Henk Zwerver speelt eigenzinnig gitaar, die aan de stijl van Derek Bailey doet denken. Met Wilbert de Joode en Michael Vatcher heeft hij twee graag gehoorde Fietstourgasten te pakken. Een beproefd ritmetandem dat al actief was met Michiel Braam op de Jazzmarathon 1990. In Oostum krijgen we een portie intuïtieve muziek, die de liefhebbers niet mogen overslaan.
Basklarinettist Ziv Taubenfeld was betrokken bij het eerste stappen van Kuhn Fu in Groningen. Na uitgebreide Europese tournees bouwde Kuhn Fu een uitstekende live reputatie op. Luister naar de cd Jazz is expensive met liveopnamen van Saalfelden jazzfestival. Ziv Taubenfeld woont tegenwoordig in Portugal. Hij speelde ook op ZJFT 2017 met zijn trio Bones. Deze zomer is hij van plan om speciaal voor de ZJFT een internationaal trio samen te stellen dat bestaat uit rasimprovisatoren, de Britse bassist Olie Brice en de Deense slagwerker Kresten Osgood. De jazzbarometer verwacht jazz en erger. Wij verwachten improvisatiemuziek van topmusici.
ZJFT 2024 kent twee premières als afsluiter in de Alleshouderij. Saxofoniste Ingrid Laubrock en pianiste Marta Warelis zijn uitgenodigd om met Han Bennink in het diepe te springen. De van oorsprong Duitse Ingrid Laubrock is actief vanuit New York. Vanaf 2007 werkt ze met haar duopartner en drummer Tom Rainey en is ze vaak te vinden in projecten met Mary Halvorson. De saxofoniste speelde op ZJFT 2012 met Tom Rainey en Wilbert de Joode, ZJFT 2018 was het de beurt aan Perch Hen Brock & Rain. Pianiste Marta Warelis speelde al op ZJFT 2013 in de Michael Moore Pool, waarna nog vele optredens zouden volgen.
Sinds 2000 maakt cellist Ernst Reijseger muziek voor de soundtracks van Werner Herzog films. De samenwerking met de Senegalese zanger Mola Sylla en pianist Harmen Fraanje is ook van lange adem. En Harmen Fraanje is na Reijseger’s Fugimundi avontuur met Eric Vloeimans blijven hangen. Met z’n drieën hebben ze een wonderschone balans gevonden waarin zowel de kwaliteiten van Reijseger als die van Sylla en Fraanje aan bod komen. All About Jazz over hun cd Deep Down: ‘Deep Down truly sounds like no other recording, as romantic classicism intersects with African culture and jazz-centric improvisation.’
Azúmbara wordt gevormd door vijf vrienden die uit verschillende delen van de wereld komen: Spanje, Costa Rica en Venezuela. Geïnspireerd door Latijns- Amerikaanse muziek, salsa, Braziliaanse muziek, jazz, pop en Spaanse folklore, streven ze ernaar hun eigen essentie te voeden en te cultiveren. De shows krijgen iedereen aan het dansen en erkennen tegelijkertijd de waarde, rijkdom en traditie van Latijns-Amerikaanse muziek en haar complexiteit. Geniet samen met Azúmbara van het heden en ontsnap aan de realiteit. De enige zorg is welke danspas de volgende zal zijn.
Trompettiste Maite Hontelé neemt het stokje van Maarten Hoogenhuis over en is de nieuwe bandleider van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). Met een paar Latin Grammy nominaties op zak moeten we niet raar staan kijken als er spetterende salsa op de lessenaars verschijnt. NJJO goes mambo. ‘Er is niet één soort mambo, maar een wereld aan mambo-varianten en nieuwe cross-overs.’ Jonge musici, een selectie uit Nederlandse conservatoria, stappen altijd enthousiast in dit tweejarige bandcoaching traject.
Voor het slotfeestje in Garnwerd wordt Kuhn Fu weer opgetrommeld. Dit keer komen ze als sextet op de planken. Met zijn energieke podiumact weet Christian Kühn als geen ander het publiek in te pakken. Met Kuhn Fu’s reputatie als spetterende liveband zetten ze de tent in Garnwerd moeiteloos op de kop.
De jazzfietser kan weer zelf een programma kiezen of een van de vijf voorgestelde routes volgen. Overstappen naar andere routes kan ook. Via de service pagina zijn verschillende tools te vinden om een route te plannen
Fiets huren, pech onder weg, trek of informatie honger?
Op het startpunt van uw route ontvangt u een programmaboekje met routetijden, het laatste nieuws en voorzieningen op uw route. Ook vindt u informatie op de service pagina bij festival informatie